Gemeente Noordoostpolder, Emmeloord
Gemeente Noordoostpolder
Harmen Visserplein 1
8302 BW Emmeloord
Tel: 0527-633911
Inwoneraantal: ca. 46.000
Oppervlakte: 596,20 km²
Bant, Creil, Emmeloord, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten, Tollebeek
> Informatie over bouwen en verbouwen in de gemeente Noordoostpolder �Werkdagen: 08.30 tot 12.30 uur.
's Middags zijn de loketten gesloten.
Als u van tevoren een afspraak maakt, kunt u gedurende de hele dag terecht.
Halverwege de Tweede Wereldoorlog, officieel op 9 september 1942, viel de Noord Oostelijke Polder droog. In een snel tempo werd het nieuwe land ontgonnen, ingericht en tot ontwikkeling gebracht. In 1962 werd Noordoostpolder officieel een gemeente.
Landbouw neemt hier van oudsher een belangrijke en centrale plaats in. Mensen uit het hele land, waaronder mensen die waren verdreven door de watersnoodramp in Zeeland, kozen hier voor een nieuw bestaan. De boerderijen en voormalige arbeiderswoningen langs de wegen dateren uit de pionierstijd. Naast hard werken was er uiteraard behoefte aan ontspanning. Voorzieningen en verenigingen waren er destijds nauwelijks en alle evenementen werden door vrijwilligers georganiseerd. Dit tekent nog steeds de poldermentaliteit.
De Noordoostpolder is aangemerkt als Belvedere-gebied. Dit wil zeggen dat het als cultuurhistorisch waardevol gebied wordt gezien. Reden hiervoor is dat de oorspronkelijke opzet van de Noordoostpolder, zoals die op de tekentafel is uitgewerkt, nog grotendeels herkenbaar aanwezig is. Het gebied staat op de nominatie voor de Unesco Werelderfgoedlijst.
Wilt u meer weten over het ontstaan van Noordoostpolder, de historie van dit gebied en van het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland, dan moet u zeker Museum Schokland bezoeken.
U vindt het museum tussen Ens en Nagele.
(bron: www.noordoostpolder.nl - juni 2006)
Plan uw route naar dit adres »